HTML5 Nedir? HTML5 İLE GELEN YENİ ETİKETLER
HTML (Hyper Text Markup Language – Zengin Metin İşaret Dili). HTML Yapısal olarak bir programlama dili değildir. Programlama dili olması için etkileşim yaratması gerekir ki, HTML in tek başına böyle bir özelliği yoktur. Ancak PHP, ASP, ASP.NET Gibi web tabanlı programlama dilleri ile ile birlikte kullanıldığı zaman anlam kazanmaktadır. HTML Günümüzdeki konumuna nasıl geldi hangi aşamalardan geçti öncelikle bunlara bakmamızda fayda var.
HTML Tek başına statik bir web sitesi oluşturmak için yeterlidir. İlk çıktığı zamanlarda da, yazı, resim, gibi öğelerle, bunları birbirine bağlayan sayfalar arasında etkileşim yaratan bir işaretleme diliydi. Bu Dil 1989 Yılında Yazıların yapılandırılması ve biçimlendirilmesi üzerine ve bunların nasıl yapılması gerektiğine dair Worl Wide Web (www) Sistemi, Tim Berners Lee Tarafından Kuruldu. HTML İlk olarak İnternet üzerinde 1993 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Aynı süre içerisinde XML’in de çıkışıyla HTML işaretleme dili daha fazla anlam kazanmış oldu. HTML Dili O yıllarda W3C tarafından geliştirme amacıyla bünyesine alındı ve önceki versiyonları olan 2.0, 3.2 ve 4.0 versiyonlarına göre daha yapısal olan 4.0.1 i ilk geliştirme olarak duyurdular. Nihayet 2004 yılına gelindiğinde, HTML deki tüm sorunlar kullanıcı yorumları da göz önüne alınarak, sistemde köklü değişikliklere gidilme kararı alındı ve HTML5’in de ilk sinyalleri verilmiş oldu.
HTML5 için atılan adım da Programlama temelli Dinamik web sitelerinin de yaygınlaşması ve javascript gibi ek dillerinde fonksiyonelliği önem kazandı. Buna göre daha yapısal, daha kurgusal ve dinamik sisteme uyumlu bir HTML yapmaları gerekiyordu. Tüm dezavantajlar değerlendirildikten sonra çalışmalara başlandı.
Hatırlayan çok azdır belki, HTML ilk kullanılmaya başlandığı dönemde şu anda kullandığımız Word sayfaları gibi düz bir sayfaydı. Bu eksikliği giderebilmek için CSS1 Doğdu ve web sayfalarına biçimsellik katmak için kullanılmaya ve o günden bu güne gelişmeye devam etti. Günümüzde de HTML5 ile uyumlu olabilmesi için geliştirilen yeni versiyonu da CSS3 olarak geliştirildi.
Kullanıcılar ve Webmasterlar için oldukça faydalı bir hal alan Web Siteleri gün geçtikçe bu yeniliklere eklemeler yapmaya devam ediyor. Örneğin Bootstrap gibi freamworkler, Jquery gibi kütüphaneler gibi hazır sistemler daha hızlı ve daha görsel siteler oluşturmak için çok elverişli bir yapı sunuyor. Peki, bu kadar html den bahsettik ve HMTL5’in çıktığını söyledik ama aralarındaki fark nedir ondan bahsetmedik
HTML5 ve HTML Arasındaki Farklar Neler?
HTML’in kendi standartlarına kavuşması XHTML ile birlikte oldu. HTML5 ten Önce kullandığımız XHTML neydi ve farkları bize nasıl yansıdı? en öne çıkanları neler?
Büyük Küçük Harf Kullanımı
Dedim ya HTML kendi standartlarına XHTML ile kavuştu bunun en büyük örneklerinden birisi de kodlama da harf kullanımıydı. HTML yazarken büyük ya da küçük harf farkı gözetilmiyordu ama XHTML ile bunu bir standarda döktüler ve artık kodlama da küçük harf kullanılacak dediler. Örnek Verecek Olursak
HTML İle Yazılan Kod
<A HREF=”#” TARGET=”_blank”> HTML Bağlantı </A>
XHTML ile Yazılan kod
<a href=”#” target=”_blank”> XHTML Bağlantı </a>
XHTML in bu standardını HTML5 bozmuş yani büyük ya da küçük yazmak tamamen kodlayıcıya kalmış. Ama sanırım büyük yazanların sayısı bir elin parmakları kadardır. Çünkü XHTML bu işi bilenlere küçük yazma alışkanlığını kazandırdı
Kapalı Etiketler Standardı
XHTML açıklama kısmı olmadan tek kullanılan br, hr, img gibi etiketlerin sonuna kapatma işareti konulması standardını çıkardı.
HTML de <br> yazılırken XHTML de <br />
olarak standarda bağlandı
Bunlardan ziyade Title=”…” ve alt=”…” etiketleri html’e kazandırılmış oldu. HTML de kullanılan name=”…” parametresi XHTMLde ID=”…” parametresi olarak değiştirildi. Fakat HTML5 de özellikle Formlarda Name parametresi etkin olarak kullanılmaya devam ediyor. Bu kadar eski bilgi yeter şimdi de HTML 5 ile gelen yeni etiketler neler onlara bakalım
HTML5 İle Gelen Yeni Etiketler
<canvas>, <audio>, <video>, <progress>, <caption>, <header>, <nav>,
<footer>, <article>, <aside>, <command>, <datalist>, <details>, <embed>,
<figcaption>, <figure>, <hggroup>, <keygen>, <mark>, <meter>, <output>,
<rp>, <rt>, <ruby>, <section>, <source>, <summary>, <time>
Bu etiketler yeni geldi ama HTML4 te kalan bazı etiketleri de tahtından ettiler. Aşağıdaki etiketler artık HTML5’te kullanılmıyor.
<acronym>, <applet>, <basefont>, <big>, <center>, <dir>, <font>, <frame>, <frameset>, <noframes>, <s>, <strike>, <tt>, <u>, <xmp>
HTML 5 ile gelen bu yeni etiketler, Arama motorlarının popülerliğinin hızlı artışından dolayı, arama motorlarına ait botların siteleri daha verimli bir şekilde dolaşmasına ve tarayıcıların sitelere erişebilmesinin daha pratik olmasına yönelik yapıldı. Tabi ki kullanıcının ve webmasterlarında işini kolaylaştırdılar. HTML4 te kalan etiketlerin geneli zaten CSS3 ile yapılabiliyordu bu yüzden HTML5 te bunlara yer verilmedi.